Al meer dan 3000 jaar is acupunctuur een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Acupunctuur richt zich op de energie die door ons lichaam stroomt. Als de energiestroom verstoord raakt kunnen problemen, klachten en ziektes ontstaan. Er kan een tekort aan energie zijn of juist een overschot of blokkade.
Acupunctuur zorgt ervoor dat de energie weer vrij kan stromen, waardoor het lichaam zichzelf kan herstellen van eventuele klachten.

Een fragment uit het boek Su Wen, hoofdstuk 25;

"Bij therapie moet men elke beweging in de gaten houden; acupunctuur moet zacht en gelijkmatig gegeven worden; de geest moet kalm zijn en het hart rustig. Observeer de door acupunctuur bewerkte qi-stroom om vast te kunnen stellen wat de beste tijd is om de naalden eruit te halen. De aankomst van qi, waarvan de veranderingen nauwelijks met het oog te zien zijn, is als een zwerm vogels die komt aangevlogen of als de wind die een korenveld doet wuiven. Wanneer de qi verdwijnt is dat als het verspreiden van vogels uit de zwerm. Je kunt geen spoor van hen vinden. Dus wanneer je prikt: als de qi niet aankomt, moet je de naald opnieuw plaatsen. Het is als met een boogschieter die geconcentreerd het juiste moment van schot afwacht, niet te vroeg, niet te laat. Zo gauw als de qi in voldoende mate aankomt, trek je de naald onmiddellijk uit alsof de pijl is losgelaten..."