Auriculo-therapie  of ooracupunctuur is een vorm van acupunctuur waarbij alleen het oor wordt gebruikt om ziekten te behandelen. Ook kan het ter versterking samen met een traditionele acupunctuurbehandeling worden gegeven.

Auriculo acupunctuur is een veel gebruikte therapie als antiverslavingsbehandelingen zoals bij:

  • Roken
  • Alcohol
  • Drugsgebruik
  • Hulp bij het afvallen


Meer dan 80% van de oorpunten zijn vrij recente ontdekkingen, waarvan de meeste door de Fransman Nogier vanaf 1967 worden beschreven.


Nogier ontdekte dat bij het aanraken van pathologische punten in het oor de polsslag veranderde. Hij noemde dit het vasculair autonoom signaal (VAS). Dit zag hij als signaal van het lichaam dat er in orgaanfuncties, psyche-emotioneel een disbalans zou zijn. Door deze punten te behandelen met auriculo acupunctuur heb je een directe invloed op deze functies. 


Naast het plaatsen van naalden in het oor worden ook wel eens verblijfsnaalden in het oor geplaatst. Deze minuscule naalden zijn uiteraard steriel en blijven veilig 1 tot 2 weken zitten. Doordat het lichaam steeds bewust is van de aanwezigheid van deze naalden blijft het acupunctuurpunt in het oor actief.