moxa
Moxibustion of moxeren is een methode waarbij moxa wol boven een acu­punctuurpunt wordt verbrand. Moxa komt van het Japanse Moe Kusa, dat verbrandend kruid betekent.

Moxa is het gedroogde, gemalen en geperste blad van de folium artemi­siae vulgaris in het chinees Ai Ye genoemd. In Nederland is dit kruid bekend als bijvoets­kruid. Verwerkt in een kruiden­for­mule gaat de energie van het kruid naar de Milt, Lever en Nier.

De natuurlijke eigenschap van het kruid is puur Yang en kan dus de verzwakte Yang herstellen. Eigenschappen zijn: het openen van de 12 meridianen, het reguleren van Qi en Xue (bloed) en het verdrijven van kou en damp.

Een typerende Chinese uitdrukking is: Moxa zal bij verbranding alle kanalen binnendringen en de honderd ziekten verdrijven.


Methoden van moxeren

  • De directe methode of Aizhu jiufa:
    Hierbij vorm je van zeer zuivere moxa wol een kleine hoeveelheid ter grootte van een rijstkorrel. Deze plaats je direct op de met speciale zalf beschermde huid en steek je het aan. Ook wordt er als tussenstof in plaats van zalf een plakje gember of knoflook of een beetje zout gebruikt. Hierbij wordt de hitte van de moxa nog eens extra versterkt door de natuurlijke energie van de tussenstof.
  • De meer bekende indirecte methode:
    Hier wordt met een brandende moxa-rol een acupunctuurpunt of huidgebied verwarmd.
  • Moxa op naald:
    Hier zet je zeer zuivere moxa wol op een naald en steekt deze aan, zodat de energie en warmte van de moxa direct via de naald naar het acupunctuurpunt gaat.