1 op de 5 relaties heeft moeite met het krijgen van kinderen. De oorzaak ligt voor  35% bij de man en voor 33% bij de vrouw. 15% van de relaties zoekt hiervoor hulp. Dit groeiend en ingrijpend probleem zorgt voor een steeds grotere hulpvraag bij een kinderwens.

Tegenwoordig gaan de westerse benadering van (de veelal onbegrepen) infertiliteit en de traditionele Chinese benadering vaak samen. Deze benadering is afhankelijk van het moment dat een patiƫnt kiest voor acupunctuur. In de beginfase (1, 2 en 3) is de keuze acupunctuur met Chinese kruiden gericht op het optimaliseren van de energiebalans. In de ART fase (assisted reproduction technology) (4) is de keuze een fusie waarbij acupunctuur en Chinese kruiden helpen om in een zo goed mogelijk balans te zijn en het proces van ART te begeleiden met vooral de innesteling van de bevruchte eicel.

Belangrijke aandachtspunten zijn:

  1. Conceptie
  2. Zwangerschap en miskraam
  3. Gezondheid van eicel en sperma
  4. Begeleiding van ART zoals bijvoorbeeld IVF, XI, ICSI, IUI

De benadering van de onvruchtbaarheid vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde is het zoeken naar de oorzaak van bijvoorbeeld de nier yin en jing (reproductie essentie of levensenergie) zwakte. Als je dit in westerse functies zou beschrijven kun je dit vergelijken met functies als:

  • voeden van de eicel binnen de follikel;
  • bevochtigen van het slijmvlies van de baarmoederhals;
  • hoeveelheid eicellen;
  • kwaliteit van de eicel.

Ook is het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van het sperma een belangrijke indicatie om acupunctuur en/of Chinese kruiden toe te passen.