6% naar alternatieve genezers

Nos.nl (10 maart 2014)

Ongeveer een miljoen mensen bezoeken wel eens een alternatieve genezer. Dat is ongeveer 6 procent van de Nederlanders, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de periode 2010 - 2012.

Vooral mensen tussen de 30 en 65 jaar bezoeken een alternatieve genezer. Het zijn vooral vrouwen, hoger opgeleiden en mensen die aanvullend zijn verzekerd.

Acupunctuur populair

Een bezoek aan de acupuncturist is het populairst, gevolgd door de homeopaat en de chiropractor. Gebedsgenezers, antroposofen en kruidengenezers worden het minst bezocht. De meeste bezoekers hebben een langdurige aandoening. Zij lopen vaak ook al bij een reguliere medisch specialist.

Mensen met een aanvullende verzekering gaan vaker naar een alternatieve genezer dan mensen met alleen een basisverzekering. Of dat komt doordat aanvullende verzekeringen meer vergoeden, durft het CBS niet te zeggen.

Tevreden

Bezoekers van alternatieve genezers zijn over het algemeen ook zeer tevreden over hun bezoek. Gemiddeld gaven zij een 8,1 als rapportcijfer. Huisartsen worden iets lager gewaardeerd met een 7,7. Specialisten scoorden een 7,8.