Chinese kruiden even goed als oseltamivir

PW Pharmaceutisch Weekblad, 17-08-2011

Een traditionele Chinese kruidenbehandeling werkt even goed tegen het H1N1-virus als Tamiflu (oseltamivir). Dit blijkt uit onderzoek.

Al duizenden jaren worden Chinese kruiden gebruikt bij de behandeling van influenza volgens co-auteurs van de studie, dr. Chen Wang en dr. Bin Cao van het Beijing Chao-Yang Hospital, van de Capital Medical University in China. Uit hun studie blijkt dat een Chinees kruidenrecept even goed werkt tegen het H1N1-virus als Tamiflu. Hun bevindingen publiceerden ze in The Annals of Internal Medicine.

Cao en Wang, die zich specialiseerden in infectieziekten en klinische microbiologie zeggen dat het kruidenrecept – bekend als maxingshigan-yinqiaosan (M-Y) – overal in China te verkrijgen is en veel minder duur is dan Tamiflu.

Nederland heeft Ephedra in de ban gedaan vanwege mogelijke risico’s op hartinfarcten, beroerte en sterfte wanneer dit middel gebruikt wordt om gewicht te verliezen. Ook in andere landen, zoals de VS, is het middel daarom verboden.

Om de effectiviteit van M-Y en Tamiflu bij de bestrijding van het H1N1-virus te vergelijken, keken de auteurs naar 410 verder gezonde personen bij wie de diagnose ‘milde influenza’ was vastgesteld. Gemiddeld waren ze 19 jaar oud en kregen ze een behandeling om verspreiding van het griepvirus te voorkomen. Deze behandeling vond plaats in 11 verschillende medische centra in vier Chinese provincies tijdens het hoogtepunt van de H1N1-pandemie, tussen juli en november 2009.

Binnen 72 uur na optreden van de griepsymptomen werden de patiënten ingedeeld in vier groepen die elk vijf dagen werden behandeld. Eén groep kreeg tweemaal daags een capsule Tamiflu 75 mg. Een tweede groep ontving 200 milliliter M-Y viermaal daags en een derde groep gebruikte beide middelen. De laatste groep kreeg geen behandeling.

Zowel het kruidenmengsel als Tamiflu deden de koorts verdwijnen, zowel bij afzonderlijke als gezamenlijke toediening. In alle drie de interventiegroepen verdween de koorts sneller dan in de onbehandelde groep. De auteurs zeggen dat de koorts het snelst leek te verdwijnen als M-Y en Tamiflu werden gecombineerd. Geen van de behandelingen was echter superieur wanneer gekeken werd naar het totaal van de griepsymptomen. De bijwerkingen waren minimaal.