Gebruik probiotica-supplementen absoluut veilig (23 januari 2008)

Naar aanleiding van een verklaring van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), woensdag 23 januari, over een proef met probiotica waarbij onverwacht veel mensen zijn overleden, is de nodige onrust ontstaan. Het orale gebruik van probiotica in de vorm van een voedingssupplement of een zuiveldrankje is echter nog steeds absoluut veilig.

Er bestaat geen enkele aanwijzing dat gezonde consumenten gevaar lopen bij het gebruik van probiotica-producten die op de markt zijn gebracht, aldus de NPN (Branchevereniging Natuur- en gezondheids Producten Nederland). Ook volgens hoofdonderzoeker prof. Gooszen is er geen enkele reden om te stoppen met het gebruik van probiotische producten. Ook het gebruik van AOV probiotica Biodophilus is veilig en volgens eerdere gedane klinische studies zeer effectief. Kort samengevat: Waarom is er geen reden tot ongerustheid? Patiëntengroep: Alle proefpersonen hadden al een ernstige acute alvleesklierontsteking, een gevaarlijke aandoening met een hoge sterfte.

Volgens hoofdonderzoeker prof. Dr. H. Gooszen zijn de doden vooral gevallen in de groep meest zieke patiënten en al vrij snel na toediening van de probiotica. Deze groep patiënten lag op de intensive care en had beademing nodig. Tevens waren diverse organen uitgevallen. Specifiek gebruikt probioticum: De in het onderzoek gebruikte probioticum (Ecologic 641) is specifiek voor dit onderzoek ontwikkeld en niet op de markt gebracht, of voor consumenten verkrijgbaar. Toediening: Volgens de NPN lijkt de behandeling met probiotica via een sonde in een groot deel van de overleden patiënten (9 van de 24) te hebben geleid tot het afsterven van weefsel in de dunne darm. Dit is al een bekend beeld van de ziekte en treedt op bij een klein deel van patiënten die via een sonde werden gevoed.

Bronnen: NPN, Stichting Orthomoleculaire Educatie, Volkskrant 23 januari.